26 września, 2018 r.

UŁ w Empiku - tym razem o chemii w kuchni!

UŁ w Empiku - tym razem o chemii w kuchni!

fot. Pixabay

Na czym polega kwaśnienie mleka czy kwaszenie ogórków? Czy gotowanie w mikrofalówce jest zdrowe? Co oznacza tajemnicze „E” w produktach spożywczych? 3 października (środa) o godz. 18:00 w Manufakturze, w ramach kolejnego spotkania z cyklu „Projekt Wiedza – Uniwersytet Łódzki w Empiku”, dr hab. Agnieszka Boruń czeka na wszystkich zainteresowanych odrobiną magii w… zwykłej kuchni. Zapraszamy, zarówno najmłodszych miłośników nauki, jak i rodziców i wszystkich chętnych na solidną dawkę wiedzy chemicznej przyprawioną humorem!


Eksperymenty i chipsy


Podczas multimedialnego wykładu „Chemia w kuchni” dr Boruń odkryje przed nami tajniki przygotowywania i obróbki jedzenia i zmierzy się z kilkoma mitami na temat żywności. Dowiemy się ile jest soli w popularnych chipsach, frytkach czy parówkach. Poznamy super eksperymenty, które będziemy mogli zrobić sami w domu i sposób na magiczną ciecz ze zwykłych domowych składników.



Dr hab. Agnieszka Boruń, pracuje w Katedrze Chemii Fizycznej na Wydziale Chemii Uniwersytetu Łódzkiego. Od 20 lat zajmuje się badaniami fizykochemicznymi roztworów elektrolitów, naucza chemii i z sukcesem popularyzuje naukę wśród dzieci i młodzieży. Na jej wykładach nigdy nie jest nudno!


UŁ w Empiku


„Projekt Wiedza” w salonie Empik to cykl comiesięcznych prelekcji z ekspertami Uniwersytetu Łódzkiego, którzy w przystępny sposób opowiadają o ciekawych tematach z różnych dziedzin nauki. Obrana formuła zapewnia słuchaczom możliwość poznania wielu zagadnień z pewnego źródła, podpartych badaniami i podanych w przyjemny, popularnonaukowy sposób.



W dobie fake newsów i samozwańczych ekspertów szerzenie merytorycznych, sprawdzonych informacji staje się kluczowe. Przeciwdziałanie szkodliwym tendencjom, z jakimi zmagają się obecnie media i nauka, stanowi obowiązek każdej instytucji dysponującej specjalistami. Uniwersytet Łódzki od dłuższego czasu zapewnia prostszy dostęp do różnorodnej wiedzy za pośrednictwem publikowanych materiałów. Uczelnia coraz bardziej otwiera się na otoczenie i pomaga wszystkim zainteresowanym poszerzać swoje horyzonty, jak również weryfikować poprawność zasłyszanych informacji.



Do dyspozycji odbiorców oddaliśmy już cykl Komentarze UŁ, w którym eksperci wyjaśniają rzeczywistość lub oceniają fachowo ciekawe zjawiska. Formę komentarzowej „wiedzy w pigułce” uzupełniają poszerzone nagrania audio dla tych, którzy w wolnym czasie lubią szczegółowo zgłębiać zagadnienia z zakresu humanistyki i nauk ścisłych. Podcasty UŁ, bo o nich mowa, zawierają najciekawsze wykłady wygłaszane przez naszych naukowców i zagranicznych prelegentów.




Uniwersytet Łódzki to największa uczelnia badawcza w centralnej Polsce. Jej misją jest kształcenie wysokiej klasy naukowców i specjalistów w wielu dziedzinach humanistyki i nauk ścisłych. Współpracuje z biznesem, zarówno na poziomie kadrowym, zapewniając wykwalifikowanych pracowników, jak i naukowym, oferując swoje know-how przedsiębiorstwom z różnych gałęzi gospodarki. Uniwersytet Łódzki jest uczelnią otwartą na świat – wciąż rośnie liczba studiujących tutaj obcokrajowców, a polscy studenci poznają Europę, Azję, czy wyjeżdżają za Ocean. Uniwersytet jest częścią Łodzi, działa wspólnie z łodzianami i dla łodzian, angażując się w wiele projektów społeczno-kulturalnych.



Zobacz nasze projekty naukowe na https://www.facebook.com/groups/dobranauka/


Zapraszamy na stronę Biura Prasowego UŁ: https://biuroprasowe-uni-lodz.prowly.com/





Redakcja: Centrum Promocji UŁ



Poprzednia wiadomość UŁ w Empiku - tym razem o chemii w kuchni!
Następna wiadomość Dzień Mszaka - małe organizmy z wielką misją