Zanim ruszymy na grzyby – Projekt Wiedza: UŁ w Empiku

W Polsce jest znanych kilkaset gatunków grzybów uznawanych za jadalne - wśród nich około 80 gatunków ma wysokie walory kulinarne. Zwykle zbiera się jednak kilka gatunków powszechnie znanych i dość łatwo rozpoznawalnych, np. borowiki, podgrzybki, kurki, maślaki i koźlarze… Wszystkim, którzy chcą podszkolić się przed jesiennymi wypadami na grzyby, polecamy spotkanie z dr hab. Izabelą Kałucką. Zapraszamy do salonu Empik w Manufakturze 29.08 (czwartek). Zaczynamy o godz. 18:00.

 

W Polsce jest znanych kilkaset gatunków grzybów uznawanych za jadalne - wśród nich około 80 gatunków ma wysokie walory kulinarne. Zwykle zbiera się jednak kilka gatunków powszechnie znanych i dość łatwo rozpoznawalnych, np. borowiki, podgrzybki, kurki, maślaki i koźlarze… Wszystkim, którzy chcą podszkolić się przed jesiennymi wypadami na grzyby, polecamy spotkanie z dr hab. Izabelą Kałucką. Zapraszamy do salonu Empik w Manufakturze 29.08 (czwartek). Zaczynamy o godz. 18:00.

O grzybobraniu i ekologii

Jednocześnie w polskich lasach rośnie również około 250 gatunków grzybów trujących - wśród nich kilka, których spożycie może nieść zagrożenie życia, z muchomorem sromotnikowym (zielonawym) na czele.

Podczas prelekcji będzie można poznać sposoby rozróżniania gatunków jadalnych od trujących, poszerzyć swoją znajomość grzybów o nowe gatunki, a także poznać ciekawe zagadnienia związane z ich ochroną i ekologią.

Dr hab. Izabela Kałucka z Katedry Algologii i Mykologii Uniwersytetu Łódzkiego jest również członkiem zarządu Europejskiego Towarzystwa Mykologicznego.

image_processing20190805-26636-2v1vqw

Projekt Wiedza

"Projekt Wiedza" w salonie Empik to cykl comiesięcznych prelekcji z ekspertami Uniwersytetu Łódzkiego, którzy w przystępny sposób opowiadają o ciekawych tematach z różnych dziedzin nauki. Obrana formuła zapewnia słuchaczom możliwość poznania wielu zagadnień z pewnego źródła, podpartych badaniami i podanych w przyjemny, popularnonaukowy sposób.

W dobie fake newsów i samozwańczych ekspertów szerzenie merytorycznych, sprawdzonych informacji staje się kluczowe. Przeciwdziałanie szkodliwym tendencjom, z jakimi zmagają się obecnie media i nauka, stanowi obowiązek każdej instytucji dysponującej specjalistami. Uniwersytet Łódzki od dłuższego czasu zapewnia prostszy dostęp do różnorodnej wiedzy za pośrednictwem publikowanych materiałów.

Uczelnia coraz bardziej otwiera się na otoczenie i pomaga wszystkim zainteresowanym poszerzać swoje horyzonty, jak również weryfikować poprawność zasłyszanych informacji.

Do dyspozycji odbiorców oddaliśmy już cykl Komentarze UŁ, w którym eksperci wyjaśniają rzeczywistość lub oceniają fachowo ciekawe zjawiska.

Formę komentarzowej "wiedzy w pigułce" uzupełniają poszerzone nagrania audio dla tych, którzy w wolnym czasie lubią szczegółowo zgłębiać zagadnienia z zakresu humanistyki i nauk ścisłych. Podcasty UŁ, bo o nich mowa, zawierają najciekawsze wykłady wygłaszane przez naszych naukowców i zagranicznych prelegentów.


Uniwersytet Łódzki to największa uczelnia badawcza w centralnej Polsce. Jej misją jest kształcenie wysokiej klasy naukowców i specjalistów w wielu dziedzinach humanistyki, nauk społecznych i ścisłych. UŁ współpracuje z biznesem, zarówno na poziomie kadrowym, zapewniając wykwalifikowanych pracowników, jak i naukowym, oferując swoje know-how przedsiębiorstwom z różnych gałęzi gospodarki. Uniwersytet Łódzki jest uczelnią otwartą na świat - wciąż rośnie liczba uczących się tutaj studentów z zagranicy, a polscy studenci, dzięki programom wymiany, poznają Europę, Azję, wyjeżdżają za Ocean. Uniwersytet jest częścią Łodzi, działa wspólnie z łodzianami i dla łodzian, angażując się w wiele projektów społeczno-kulturalnych.

Zobacz nasze projekty naukowe na https://www.facebook.com/groups/dobranauka/