dr Makary Piasecki

Wydział Zarządzania

dziedzina: nauki społeczne > dyscyplina: nauki o zarządzaniu i jakości

 

Tytuł pracy:
"Transfer technologii w przedsiębiorstwach przemysłu przetwórstwa spożywczego - uwarunkowania, modele"

Inspiracją do podjęcia badań będących przedmiotem tej pracy było przeświadczenie, że transfer technologii jest głównym czynnikiem wzrostu gospodarczego, a jego wybór ma kluczowe znaczenie dla rozwoju firmy. Autor pracy był członkiem zespołu badawczego projektu „Stworzenie narzędzi do monitorowania innowacyjności regionu łódzkiego, z wykorzystaniem procesu przedsiębiorczego odkrywania na potrzeby aktualizacji RIS LORIS 2030". Wyniki badań stanowiły założenia modelu transferu technologii w przedsiębiorstwach produkcji artykułów spożywczych integrującego kolejne fazy procesu badań nad technologiami z procesem uruchomienia produkcji i powiązanie tych działań z procesami inwencji w zakresie wyboru technologii, jej komercjalizacji oraz współpracy z otoczeniem naukowo-badawczym i biznesowym. Analiza wyników badań oraz relacji ukazanych w modelu integracji techniki i organizacji procesu transferu technologii było podstawą do sformułowania szeregu wniosków i rekomendacji dla sektora przemysłu przetwórstwa spożywczego.

Odwiedź repozytorium UŁ i przeczytaj tę pracę.

open access

zdjęcie