
Na naszym stoisku, pracownicy naukowi, studenci oraz specjaliści z Centrum Transferu Technologii UŁ, wspólnie demonstrowali konkretne ścieżki współpracy nauki z biznesem. Podczas rozmów przedstawialiśmy korzyści i możliwości płynące z takiego partnerstwa, wskazując na obszary wspólnych projektów.

Targi NATURA FOOD to nie tylko kluczowe krajowe wydarzenie promujące żywność ekologiczną i tradycyjną, ale również platforma dla licznych wydarzeń towarzyszących, w tym wykładów, warsztatów i pokazów. Nasi naukowcy mieli okazję zabrać głos, dzieląc się swoją wiedzą podczas prelekcji, a na stoisku przygotowaliśmy dodatkowe, fascynujące atrakcje.

Lista prelekcji wygłoszonych przez pracowników Wydziału:
- Relacja, nie transakcja – tajemnica udanej współpracy nauki i biznesu (dr Karolina Rudnicka, prof. UŁ)
- Zwiększający się problem „nielegalnych imigrantów” w rolnictwie i ogrodnictwie, czyli słów kilka o obcych i inwazyjnych gatunkach owadów (dr Radomir Jaskuła)
- Bez nich nie byłoby miodu – rośliny miododajne i ich znaczenie (mgr Ewa Michalska)
- Nie tylko pszczoła miodna – mało znane i niedoceniane bogactwo owadów zapylających, które żyją wokół nas (dr Radomir Jaskuła)

Prezentacja na stoisku:
- Pszczoła miodna - od skali mikroskopowej, przez strukturę pszczelej rodziny, po znaczenie dla człowieka i ekosystemu (dr Piotr Jóźwiak).

Do zobaczenia za rok!
PEŁNA FOTORELACJA Z WYDARZENIA
Redakcja i zdjęcia: Mateusz Kowalski (Centrum Promocji, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska UŁ)
