IDEATHON #NestleDlaNauki 2025 na Uniwersytecie Łódzkim!

Rewolucyjne zastosowanie dwutlenku tytanu (TiO₂) w systemach filtracji zapewniło studentkom z Uniwersytetu Jagiellońskiego zwycięstwo w drugiej edycji IDEATHONU #NestleDlaNauki. W miniony weekend na Uniwersytecie Łódzkim 50 studentów z całej Polski pracowało nad innowacjami wspierającymi ochronę zasobów wodnych. Tegoroczny poziom projektów był tak wysoki, że Rada Programowa zdecydowała się przyznać więcej wyróżnień niż pierwotnie planowano.

Opublikowano: 01 grudnia 2025

Wydarzenie, które odbyło się w dniach 22-23 listopada w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym Uniwersytetu Łódzkiego, zgromadziło 50 studentów podzielonych na 16 zespołów reprezentujących 11 ośrodków akademickich. Wyzwanie postawione przed młodymi innowatorami dotyczyło jednego z aktualnych problemów - jak kształtować odpowiedzialne postawy konsumenckie w kontekście zasobów wodnych?

Dziekan, prof. Agnieszka Marczaka

Decyzją Rady Programowej, złożonej z 12 ekspertów ze świata nauki i biznesu (w tym gronie znalazła się dr hab. Magdalena Urbaniak, prof. UŁ - Katedra UNESCO Ekohydrologii i Ekologii Stosowanej), nagrodę główną zdobył zespół „Hydrofile” z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Studentki zaprezentowały koncepcję wykorzystującą TiO₂ (dwutlenek tytanu). Związek ten, znany ze swoich właściwości fotokatalitycznych, stał się bazą dla rozwiązania, które może przyczynić się do oszczędzania i odzysku wody w gospodarstwach domowych. Zwyciężczynie otrzymały nagrodę finansową w wysokości 10 000 PLN oraz dostęp do dedykowanego programu rozwojowego od Foodtech.ac, który daje kompleksowe wsparcie we wdrożeniu i komercjalizacji pomysłu. 

Zwycięski zespół

Wysoki poziom merytoryczny sprawił, że organizatorzy stanęli przed trudnym wyborem. Pierwotnie regulamin przewidywał dwa wyróżnienia, jednak Nestlé Polska jako organizator wydarzenia, zdecydowało się nagrodzić dodatkowy zespół. Wyróżnienia trafiły do trzech drużyn, których koncepcje również wpisywały się w temat odpowiedzialnego gospodarowania wodą. Studenci Politechniki Warszawskiej zaproponowali inteligentny perlator automatycznie regulujący strumień, co pozwala ograniczyć zużycie wody. Zespół z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie opracował platformę online ułatwiającą ograniczanie marnowania żywności, a tym samym wody wykorzystywanej do jej produkcji. Studenci Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przedstawili koncepcję innowacyjnej suszarni kukurydzy odzyskującej m.in. parę wodną, zmniejszając tym samym straty surowców i ograniczając zużycie zasobów.

uczestnicy

IDEATHON to jedna z dwóch kluczowych inicjatyw w ramach drugiej edycji programu #NestleDlaNauki, którego celem jest budowanie mostu między środowiskiem akademickim a biznesem. Jednym z kluczowych partnerów wydarzenia był Wydział Biologii i Ochrony Środowiska UŁ. 

Wydarzenie przyciągnęło studentów z czołowych polskich uczelni, w tym: Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Uniwersytetu Opolskiego, Politechniki Wrocławskiej, Politechniki Białostockiej, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. 

Projekty zyskały wsparcie najlepszych autorytetów branżowych, a oceniała je Rada Programowa pod przewodnictwem Aleksandra Wasilewskiego (Prezesa Nestlé Polska), w której zasiedli m.in. prof. Krystyna Gutkowska (SGGW), prof. Tomasz Okruszko (SGGW), dr hab. Magdalena Urbaniak, prof. UŁ (Uniwersytet Łódzki), prof. Katarzyna Przybyłowicz (UWM), prof. Magdalena Rudzińska (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu); prof. Anna Dąbrowska (SGH), dr Adam Perz (Fundacja Hydroni); Michał Mądry (Foodtech.ac) oraz eksperci Nestlé - Tomasz Korytkowski (Członek Zarządu, Dyrektor ds. Komunikacji Korporacyjnej, Public Affairs i ESG), Blanka Mellova (Koordynatorka Programu #NestleDlaNauki), Agata Kruszec (Sustainability Manager), a także Rafał Wróblewski (Business Executive Officer Nestlé Waters w Polsce).

Uczestnicy

IDEATHON to dopiero początek drugiej edycji programu. Już z początkiem 2026 roku ruszy nabór wniosków do konkursu grantowego, skierowanego do studentów i doktorantów, którzy chcą prowadzić pogłębione analizy w obszarze ochrony zasobów wodnych w systemie żywnościowym.

Więcej informacji o programie na stronie.

Informacje i zdjęcia: Nestlé 
Redakcja: Mateusz Kowalski (Centrum Promocji, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska UŁ)

ul. Narutowicza 68, 90-136 Łódź
NIP: 724 000 32 43
KONTAKT​​​​​​​

Funduszepleu
Projekt Multiportalu UŁ współfinansowany z funduszy Unii Europejskiej w ramach konkursu NCBR