Słuchacze SJPDC UŁ z Ukrainy poznawali łódzkie potrawy

Prawdziwe kulinarne cuda powstały na warsztatach w Book&Cook OFF Piotrkowska w Łodzi. W spotkaniu „Regionalna kuchnia łódzka” brali udział młodzi ludzie z Ukrainy, którzy z powodu wojny musieli przerwać naukę w swojej ojczyźnie. W ramach projektu „Solidarni z Ukrainą” Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej uczą się teraz języka polskiego w Studium Języka Polskiego dla Cudzoziemców Uniwersytetu Łódzkiego.

Warsztaty kulinarne skupiały się na smakach regionalnej kuchni łódzkiej. Zalewajka, pierogi ruskie z wędzonym twarogiem i kapusta zasmażana oraz deser - zupa nic z chmurkami bezowymi i lemon curd - takie pyszności można było, dzięki wsparciu profesjonalistów, przyrządzić samemu. I przy okazji porozmawiać o kuchni ukraińskiej.

Organizatorzy szczególne podziękowania kierują dla Szefowej Kuchni - pani Joanny Banad, która fachowym okiem nadzorowała i pomagała we wspólnym gotowaniu.

Uniwersytet Łódzki od początku agresji Rosji na Ukrainę potępił akt bezprawnej napaści na niezależne państwo i oferował wsparcie dla społeczności ukraińskiej związanej z uczelnią. W ramach tej pomocy powstały m.in. dodatkowe grupy słuchaczy w SJPDC oraz nowy kierunek studiów na Wydziale Filologicznym.

Warsztaty zostały zorganizowane w ramach projektu „Solidarni z Ukrainą”, który jest finansowany przez Narodową Agencję Wymiany Akademickiej

Logotyp NAWA

Materiał: Studium Języka Polskiego dla Cudzoziemców Uniwersytet Łódzki
Redakcja: Centrum Promocji UŁ