Wykład performatywny. Chałka, bajgiel i humus: globalne peregrynacje kuchni Żydów aszkenazyjskich.

Miejsce wydarzenia: Piotrkowska 113, 90-043 Łódź
Czas: 25 lutego 2023 (sobota) 18:00 - 21:00

Podczas wykładu przedstawione zostaną globalne szlaki kuchni aszkenazyjskiej. Najważniejszym elementem spotkania będzie jednak wspólne pieczenie oraz gotowanie tak, by poznać tę tradycję kulinarną nie tylko intelektualnie, ale również cieleśnie. Przygotujemy (i zjemy) wspólnie tradycyjną chałkę, bajgle, kanapkę Reuben w wersji wegańskiej oraz hummus symbolicznie przemierzając szlak z Europy Wschodniej do USA i Izraela.

Symbolem kuchni współczesnego Izraela są potrawy opisane w światowym bestsellerze "Jerozolima", którą napisali Yotam Ottolenghi i Sami Tammimi. Znajdziemy tam przepisy odzwierciedlające wielokulturowość tego miasta: humus, labnech czy bakłażany. Nie uświadczymy tam jednak potraw wywodzących się z tradycyjnej kuchni Żydów aszkenazyjskich, którzy przybyli z Europy Środkowo-Wschodniej. Tym bardziej nie znajdziemy ich w rejonach, skąd przybyli, bo ich tradycje kulinarne zniknęły wraz z unicestwieniem społeczności żydowskich. Gdzie zatem szukać żywych tradycji związanych z kuchnią aszkenazyjską? Najłatwiej o nie w Nowym Jorku, gdzie bajgle, pastrami czy białysy (bialystoker kuchen) przybyły wraz z kolejnymi falami imigrantów i uległy przekształceniu, stając się symbolami dziedzictwa nowojorskiej kultury metropolitalnej.

Plakat


Miejsce: "Pracownia litery i znaku", Piotrkowska 113 (www.etc-pracownia.com)
Czas: 25.02 (sobota), godz. 18:00 - 21:00
Liczba miejsc ograniczona. Obowiązują zapisy (do 23.02): formularz https://t.ly/4S8u

Wpisowe 15 zł

Prowadzący: dr Łukasz Biskupski, Katedra Badań Kulturowych UŁ
Organizator: Koło Badań Kulturowych UŁ
Współorganizator: Polskie Towarzystwo Kulturoznawcze

Szczegóły wydarzenia

Miejsce wydarzenia: Piotrkowska 113, 90-043 Łódź

Data i godziny wydarzenia: 25 lutego 2023 (sobota) 18:00 - 21:00

  • PN
  • WT
  • ŚR
  • CZ
  • PT
  • SB
  • ND